Προσδοκίες για restart στην αγορά, από τη συμφωνία με τους Θεσμούς
Οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις και το σκηνικό ρήξης που φάνηκε να στήνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών να φαντάζουν αγεφύρωτες μέχρι πριν από λίγα 24ώρα – ανέβασαν την αγωνία στα ύψη, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι μπορεί να επαναληφθούν οι δραματικές στιγμές που έζησε η χώρα πέρυσι το καλοκαίρι, όταν έφθασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία και στην έξοδο από την Ευρωζώνη.
Κορυφαία στελέχη με δηλώσεις τους στην «Η» έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεπανόρθωτη βλάβη που απειλούσε την ελληνική οικονομία και υπογράμμιζαν την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση με κάθε κόστος, προτού να είναι αργά. Η αγορά έχει φθάσει στα όριά της, και όπως χαρακτηριστικά λέγεται δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα. Η κατάσταση είναι δραματική, με την έλλειψη ρευστότητας και την ασθενή ζήτηση να δημιουργούν ένα ασφυκτικό κοκτέιλ που πνίγει ακόμη και τους υγιείς ομίλους, ενώ ούτε λόγος για νέες επενδύσεις, παρά μόνο κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις στον χώρο του λιανεμπορίου.
Η αλλαγή κλίματος είναι επιτακτική, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν και να επουλώσουν σταδιακά τις πληγές τους. Κάποιες βέβαια, όπως η Ηλεκτρονική και η Αθηναϊκή Χαρτοποιΐα-Softex δεν έχουν ούτε αυτή την ευκαιρία, καθώς λύγισαν υπό το βάρος της ύφεσης και των ζημιών που συσσώρευσαν, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.
Ο «ιός» της αβεβαιότητας έπληξε και τους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές, που συνεισφέρουν πολύτιμα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, μόνο τον πρώτο μήνα του 2016 τα έσοδα που είχαν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας (εξαγωγές πλοίων, εξαγωγές αγαθών, τουρισμός, μεταφορές, υπηρεσίες), εξαιρουμένων των καυσίμων, ήταν λιγότερα κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ (!), σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, ενώ την ίδια ώρα ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας που δείχνουν έντονες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα.
Εξόφληση ιδιωτών
Η θετική έκβαση του ελληνικού ζητήματος δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας και την χωρίς τέλος απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων.
Εκτιμάται πως με την επισφράγιση της συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα αποκατασταθεί η σταθερότητα και θα μπουν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία έχει κυριολεκτικά παγώσει μετά την επιβολή των capital controls και τις οδυνηρές επιπτώσεις που είχαν στις εμπορικές συναλλαγές. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των επενδύσεων, τις οποίες χρειάζεται όσο τίποτε άλλο η χώρα. Εξάλλου, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα της «ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.» οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πλέον έτοιμες να συμβάλουν στην ανάταση της οικονομίας, καθώς έχουν πραγματοποιήσει τις αναγκαίες και επώδυνες προσαρμογές που ήταν απαραίτητες για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της αποδοτικής λειτουργίας τους στις νέες απαιτητικές συνθήκες της αγοράς.
Το μόνο που χρειάζονται είναι σταθερότητα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, είναι ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απελευθέρωση κεφαλαίων προς την ελληνική οικονομία συμφωνήθηκε να είναι ενισχυμένη και πολύ μεγαλύτερη των 5,5 δισ. ευρώ, ώστε τις επόμενες ημέρες να είναι δυνατή η άμεση αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, πράγμα που θα δώσει ισχυρή ανάσα ζωής στην πραγματική οικονομία. Υπολογίζεται πως οι οφειλές του Δημοσίου σε επιστροφές ΦΠΑ προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αγγίζουν ξανά το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις επιστροφών υπερβαίνουν τα τρεισήμισι χρόνια!
Πηγή: www.imerisia.gr