Κατρούγκαλος (υπ.Εργασίας): Κανείς συνταξιούχος δεν θα επιστρέψει αναδρομικά το ΕΚΑΣ – Κατατίθεται τροπολογία


Δεν είναι ισοδύναμα του ΕΚΑΣ η επιβολή φόρου στη σταθερή τηλεφωνία και η αύξηση της φορολογίας στη μπύρα είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Διαβεβαιώσεις ότι κανείς συνταξιούχος δεν θα επιστρέψει αναδρομικά το ΕΚΑΣ παρείχε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως με τροπολογία θα γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός για τη μη καταβολή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ.
«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μην ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ.
Προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε αυτό στο οποίο αποσκοπούσε το ΕΚΑΣ με άλλα μέτρα, όπως η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός χαρακτήρισε αδικία την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έχουν λάβει από την αρχή του έτους και διέψευσε ότι η επίσπευση της επιβολής φόρου στη σταθερή τηλεφωνία και της αύξησης της φορολογίας στην μπίρα έγινε ως ισοδύναμο για την μη επιστροφή του ΕΚΑΣ.
Ο κ.Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, την οποία επίσης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο εξισορρόπησης για τις πληγές που ανοίγουν «όλα αυτά τα αναγκαία και άδικα μέτρα» και διευκρίνισε ότι, το Ταμείο δεν θα αφορά μόνο το ΕΚΑΣ.
Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ότι, η σχετική εγκύκλιος θα βγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και θα αφορά στα εισοδήματα του 2015.
«Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ, είπε αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη, που αφορά όλους τους συνταξιούχους.
Να κρίνετε τα μέτρα που πήραμε σε σύγκριση με αυτά που πρότειναν οι δανειστές» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για το πότε θα βγει η πρώτη σύνταξη με το νέο σύστημα και πότε θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, εξήγησε ότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στο ψηφιακό σύστημα για τον υπολογισμό του εργασιακού βίου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των στοιχείων από το 2002 και έπειτα.
«Όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά θα υπολογιστούν με τον νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και οι συντάξεις θα βγαίνουν πιο γρήγορα» υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr