Ανδρέα Π. Κουτσόλαμπρου
Προέδρου Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, Συμβούλου Δ.Σ.Α. Προϊσταμένου Τμήματος Μη Μισθωτών Δ.Ν.Υ. ΕΦΚΑ
Παρατηρήσεις επί προτεινομένων λύσεων – και μια σημαντική λεπτομέρεια για τις 120 δόσεις
Με πρόσφατο άρθρο μου είχα διατυπώσει κάποιες ιδέες και προτάσεις για ένα δικαιότερο, ασφαλέστερο και πιο προσιτό στον ασφαλισμένο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ήδη ο διάλογος έχει πάρει φωτιά, μεταξύ των ειδικών και επιστημόνων αλλά και των ασφαλισμένων για το καλύτερο σύστημα, ενώ προσφάτως ο Ελεύθερος Τύπος παρουσίασε με πίνακες το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο, ως εξής:
ΠΙΝΑΚΑΣ Α΄ ΥΨΟΣ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΦΚΑ (τ.ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ)
Παρατήρηση πρώτη: Είναι προφανές ότι οι εισφορές έχουν υπολογιστεί επί πλασματικών αποδοχών (συνταξίμων) με ποσοστά που προβλέπει ήδη ο Ν.4387/2016. Άρα η εισφορά παραμένει στα ίδια ποσοστά (20% κύρια σύνταξη και 6,95% υγεία), υπολογίζεται όμως επί πλασματικών αποδοχών και όχι επί πραγματικών (ΚΦΑ+Ασφαλιστικές Εισφορές) που ίσχυε μέχρι σήμερα.
π.χ. Οι αποδοχές της πρώτης κλάσης είναι 815 (έναντι 650) ευρώ Χ 20% = 163, και Χ 6,95% = 56,67 ευρώ. Ή οι αποδοχές της 4ης Κλάσης είναι 1.340 ευρώ Χ 20% = 268 και Χ 6,95% = 93,13 ευρώ.
Παρατήρηση δεύτερη: Αποσυνδέεται προφανώς η ελάχιστη εισφορά από τον κατώτατο μισθό, με βάση τον οποίο υπήρξε μία αύξηση από τα 157,97 (+10 ΟΑΕΔ) ευρώ στα 175,18 (+10 ΟΑΕΔ) στις 1/2/2019, ενώ αναμενόταν μετά πάσης βεβαιότητας και άλλη στις αρχές του 2020, η οποία σίγουρα θα οδηγούσε την ελάχιστη εισφορά πλησίον αν όχι πιο πάνω από τα 200 ευρώ.
Παρατήρηση τρίτη: Από τους πίνακες υπολογισμού των συντάξεων που συνοδεύουν το δημοσίευμα, σαφώς προκύπτει ότι η επιβληθείσα με τις αποφάσεις του ΣτΕ βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, είναι μάλλον ασήμαντη:
π.χ. Σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης στην ελάχιστη βάση (220 ευρώ) 733 (με N.4387/16), 778 (με αύξηση ποσοστών αναπλήρωσης). Αύξηση 6,13%
ΠΙΝΑΚΑΣ Β΄ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΦΚΑ
Παρατήρηση τέταρτη: Από τον πίνακα σαφώς προκύπτει ότι υπάρχει αύξηση που ξεπερνάει τα 35% για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε λιγότερο από ένα έτος.
Παρατήρηση πέμπτη: Η αύξηση αυτή θα δώσει μια καλύτερη σύνταξη, η οποία με τη σχεδιαζόμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, θα ανέρχεται για την ελάχιστη βάση στο ποσόν 778 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης, έναντι 662 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης. Η αύξηση δεν είναι ανάξια λόγου.
Παρατήρηση έκτη: Όπως έχει αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο μου, η δυνατότητα των ασφαλισμένων για κάλυψη των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων είναι περιορισμένη. Ένα μεγάλο ποσοστό (1 στους 3) έχει χρέη προηγουμένων ετών που προσπαθεί να εντάξει στην πλατφόρμα του N.4611/2019, ενώ οι επιστήμονες έχουν και την υποχρέωση του ΕΤΕΑΕΠ και των αναδρομικών του για 26 μήνες ακόμη στο μέλλον. Με βάση τα ανωτέρω η οποιαδήποτε έστω και ελάχιστη αύξηση είναι πιθανόν να οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους σε ολοσχερή αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους και ίσως έξοδο από το επάγγελμα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ
Σήμερα μας έγινε γνωστή η ικανοποίηση του αιτήματος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για ενοποίηση των δόσεων της ρύθμισης του Ν.4611/2019 αναφορικά με οφειλές παλαιών ταμείων, πρόβλημα που αντιμετώπιζαν κυρίως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί. Η κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων έπρεπε να κάνει ξεχωριστές πιστοποιήσεις – ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ για χρέη προ της 31/12/2016 (πχ. ΤΑΝ, ΤΕΑΔ, ΤΥΔΑ ή ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΑΜΕΔΕ, ΤΥΜΕΔΕ κλπ.). Οι οφειλές μετά την 1/1/2017 θα εξακολουθήσουν να ρυθμίζονται ξεχωριστά.
Μετά τα ανωτέρω, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΕΦΚΑ (τοπικό ΚΕΑΟ) στην οποία υπάγονται προκειμένου να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα.