Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο Β.Σόιμπλε, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητικός.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά τις σχετικές δηλώσεις του Α.Τσίπρα, που κατηγόρησε το ΔΝΤ για μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από την Ελλάδα, ο Σόιμπλε ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας μια γερμανική παροιμία.

Μάλιστα, κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή τη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς στη συνέντευξή του χθες (Δευτέρα) στην ΕΡΤ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα θέματά της και κάλεσε το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό για να μείνει στο πρόγραμμα.

Χαρακτήρισε επίσης συμβολική για κάποιες χώρες του Βορρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ζήτησε ο όποιος συμβιβασμός να γίνει στη μέση του δρόμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει την αίσθηση ότι πλέον μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου, γιατί το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε. «Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια» πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως οι εκπρόσωποι του Ταμείου στο κουαρτέτο έρχονται ζητώντας σκληρές μεταρρυθμίσεις, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να τις αντέξει το πολιτικό σύστημα, αλλά και η κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει τονίσει πως θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απαραίτητη.

Απάντηση της κυβέρνησης

«Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της» πρόσθεσε η Όλγα Γεροβασίλη.

9/12/2015
www.in.gr