91312f4ef03646b5b81c1aaa6c3a45dd

Από το συρτάρι φαίνεται πως βγαίνει ξανά το “περιβόητο” παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για θέματα περίθαλψης με κυριότερο την παροχή φαρμάκων, νοσηλείας και διαγνωστικών εξετάσεων σε πολίτες που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, και το οποίο είχε παγώσει στα μέσα του προηγούμενου μήνα, λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεσή του, μετά από απαίτηση των δανειστών και τις οξείες αντιδράσεις για τη μη κοστολόγηση των μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα που περιελάμβανε. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εμφανίζεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ έτοιμος να επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, το πιθανότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μετά την έντονη δυσφορία των θεσμών, η επανακατάθεση του νομοσχεδίου είχε αναβληθεί για μετά τις εορτές, και πιο συγκεκριμένα για μετά τις 7 Ιανουαρίου. Το παράλληλο πρόγραμμα, στην αρχική του μορφή, περιελάμβανε κοστολογημένες παρεμβάσεις 115 εκατ. ευρώ (με βάση την συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου) αλλά και πλειάδα άλλων μέτρων που δεν είναι κοστολογημένα, γεγονός που οδήγησε στην εσπευσμένη απόσυρσή του. Αντιδράσεις υπήρξαν και για το από πού θα εξοικονομούνταν οι επιπλέον πόροι που χρειάζονταν και την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων. Ενδεικτικά, η διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων στους οποίους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφραζόταν σε επιπλέον ετήσια δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ ύψους 100 εκατ. ευρώ,  δεν ήταν όμως δεδομένο από που θα εξοικονομηθεί το ποσό αυτό, αφού ο προϋπολογισμός του Οργανισμού φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιο “σφιχτός” από ποτέ.

Το νομοσχέδιο, βελτιωμένο πλέον και με ακριβή κοστολόγηση, αναμένεται, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας, να έρθει το συντομότερο δυνατό προς συζήτηση στη Βουλή, με τη κανονική και όχι την επείγουσα διαδικασία, ενώ σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους, αυτοί θα μπορούν με τον αριθμό ΑΜΚΑ να έχουν κανονική πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων και στα νοσοκομεία. Ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη υπολογίζεται σήμερα πως ξεπερνά τα 2,5 εκατ. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την κατάργηση για τους περιθαλπόμενους λόγω χρόνιων παθήσεων της συμμετοχής στη δαπάνη περίθαλψής τους, εφόσον διαμένουν μόνιμα ή για όσο χρόνο διαμένουν σε αντίστοιχες δομές που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, την καθιέρωση λίστας χειρουργείου στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τη θέσπιση “διαμεσολαβητών υγείας” σε αρωγή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά την πρόσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς και την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα προβλέπεται επίσης η διευκόλυνση της διαδικασίας της στελέχωσης, των κρίσεων και των διορισμών των γιατρών του ΕΣΥ στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, η κινητικότητα των γιατρών του ΕΣΥ εντός φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας των υγειονομικών περιφερειών και η παροχή κινήτρων στους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε κενά ιατρεία νησιωτικών, άγονων και προβληματικών περιοχών.

Βασιλική Κουρλιμπίνη