Πόσα περισσότερα θα πληρώσουν οι αγρότες
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών θεσπίστηκαν με το φορο -ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει από τους θεσμούς την έγκριση για να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο στο αγροτικό εισόδημα, το οποίο μετριάζει τις επιβαρύνσεις από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Το λογαριασμό, ωστόσο, για τη φορολογική ελάφρυνση των αγροτών πληρώνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι με αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος και τους φόρους κατανάλωσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που επέρχονται στη φορολόγηση των αγροτών είναι οι εξής:
– Καταργείται η αυτοτελής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος που ίσχυε έως και τα εισοδήματα του 2015 και πλέον ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η κλίμακα αυτή έχει την εξής μορφή
– Η καθιέρωση νέας κλίμακας φορολόγησης που έχει την εξής μορφή:
Στο φόρο που προκύπτει από την παραπάνω κλίμακα χορηγείται έκπτωση 1.900 ευρώ για αγρότες που δεν έχουν παιδιά, 1.950 για όσους έχουν ένα παιδί, 2.000 για όσους έχουν δυο παιδιά και 2.100 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.
-οι αγροτικές επιδοτήσεις του πρώτου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προστίθενται πλέον κανονικά στο φορολογητέο εισόδημα ενώ το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις διατηρείται μόνο για τις πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις.
Οι αγροτικές αποζημιώσεις παραμένουν αφορολόγητες.Από τις παραπάνω αλλαγές προκύπτει ελάφρυνση για τους αγρότες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως περίπου 20.000 ευρώ.
Ειδικότερα, προκύπτουν οι εξής μεταβολές στο φορολογικό βάρος των αγροτών: